Енергоефективність

Як забезпечити ефективність за економії.

Енергоефективність - тренд, що стрімко розвивається в нашій країні. Перманентне зростання тарифів на енергоресурси лише сприяє усвідомленню всієї вигоди від впровадження енергозберігаючих технологій у своїх організаціях, і чим більше підприємство, тим більшу вигоду воно у результаті отримує.

Давайте розглянемо основні ділянки на об'єктах нерухомості, завдяки яким можна значно підвищити показники енергоефективності.

Енергоаудит та подальша термомодернізація.

Перш ніж, латати дірки та ремонтувати дах, необхідно провести енергоаудит для визначення необхідних заходів щодо термомодернізації. Потрібно виміряти тепловтрати будівлі на фасаді, для цього найчастіше використовують тепловізор, який наочно показує ділянки будівлі, через які тепло не затримується всередині. Виміряти внутрішні комунікації, провести діагностику котельного обладнання. За результатами дослідження, утеплити фасад будівлі із застосуванням енергозберігаючих матеріалів, поміняти вікна та двері на енергоефективні, відремонтувати дах, перевірити ізоляцію. Якщо котельне обладнання застаріло, швидше за все доведеться змінити його, встановити датчики регулювання подачі тепла.

Експерти зазначають, що дані покращення допоможуть заощадити до 30-40% витрат на енергоносії.

Система кондиціювання та вентиляції.

Системи кондиціювання та вентиляції - це складні та енергоємні механізми, які з'їдають до 40% електроенергії від загальних витрат. Часто буває, що ці системи надто великі та потужні для даного об'єкта нерухомості, і скоротити споживання можна за допомогою експерта, який відрегулює обладнання відповідно до потреб будівлі, і не лише скоротить витрати, але й покращить клімат усередині. Якщо дозволяють засоби, то найкраще звичайно встановити систему кондиціювання та вентиляції з рекуперацією тепла, що відходить. Таке обладнання використовує тепло, що відходить з приміщень для нагріву вхідного повітря, таким чином економія становить від 40% до значних 60-80% в залежності від установки.

Це найбільш ефективний спосіб знизити витрати на цій важливій ділянці функціонування будівлі.

Освітлення.

Традиційні джерела освітлення витрачають занадто багато електроенергії, особливо якщо йдеться про великі площі, на яких потрібно добре освітлення. Експерти зазначають, що заміна традиційних лампочок на LED освітлення окупається за 2 роки, тобто ефективність становить близько 50%.

Тепловодопостачання

За останнє десятиліття у світі з'явилося багато технологій економії водних ресурсів, це і установки зі збирання дощової води, і системи очищення відхожих вод, і нагрівання за допомогою енергії сонця. На даному етапі в Україні ці системи є дорогими в контексті забезпечення водою комерційних об'єктів, тому найпоширенішими методами збереження теплої води є встановлення датчиків руху у рукомийниках, завдяки яким вода тече лише в момент миття рук. Значно знижуються витрати, якщо полагодити крани та перевірити системи на наявність протікання.

Облік та відповідальність

Встановлення лічильників обліку тепла, допоможе контролювати витрати енергії, та визначати де найбільшу та найменшу витрату.

Тут також варто зазначити, що відповідальний підхід персоналу до енергозбереження теж дає свої плоди.

Як ми бачимо, енергоефективність – необхідна, і потребує професійного підходу. Якісь методи енергозбереження компанія може впровадити самотужки, але комплексний підхід завжди кращий.

Фахівці допоможуть визначити найпроблемніші ділянки, розробити програму модернізації та втілити її в життя!

Не зайвими будуть і послуги з професійного прибирання.